سوال:
چگونه می توان نفس را از راحت طلبی، تنبلی و بدخلقی بازداشت و وادار به انجام کارهای شایسته کرد؟ آیا باید نفس را از مرگ و عذاب ترسانید؟ و آیا اولیاء الهی هم نفسشان را میترساندند؟ یا اینکه با عشق الهی کارهای شایسته انجام میدادند؟
جواب:
رغبتهای نفسانی یکسان نیست و درمان همهگان با یک دارو شدنی نیست. برخی از راه محبّت به سیر میافتند و از بدیها پرهیز میکنند، و برخی دیگر با تهدید، ارعاب و ترس و عذاب متوقّف میشوند و به انجام وظیفه اقدام میکنند. ناگفته پیداست که پارهای با توجّه نفس و الگوگیری از اولیاء الهی به راه میافتند و عدّهای با ابزار و عوامل دیگر چون عبادت، بندگی و... . بگذریم که عدّهای هرگز به راه نیامده و مشی الهی را پی نمیگیرند، گر چه همه فرصتها برای آنها باشد و یا حتّی مربّی بزرگی چون خاتم انبیاء (صلوات الله علیهم) داشته باشند.
همه این گفته ها دلیلش قبول تفاوتهای فردی است که در کلام الله مجید آمده است:
«انظُرْ کَیْفَ فَضَّلْنَا بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ وَلَلآخِرَةُ أَکْبَرُ دَرَجَاتٍ وَأَکْبَرُ تَفْضِیلًا؛»1
ما البته برخی را بر برخی برتری دادهایم و این تفاوتها در قیامت به درجات بیشتر و تفاوتهای بزرگ خواهد کشید.
این نکته در فلسفه اسلامی به تفصیل آمده که دو چیز عین هم وجود ندارد، اگر باشد به دقّت هر دو یکی نیستند. علم روانشناسی در بخش «رشد» و نیز «شخصیّت» به صراحت این بحث نیز طرح شده و مورد قبول دانشمندان امروزه نیز هست که هیچ دو انسانی عین دیگری نیستند. چنانکه از نظر جسمانی دو مثل هم نداریم، از جهت روحانی و نفسانی این تفاوتها جدّیتر و دقیقتر است.
پس از طیّ این مقدمه شما و ما باید برنامهای برای حسابگری خویش داشته باشیم تا که بتوانیم معرفت به نفس خویش یابیم، نقاط قوّت و ضعف خویش را شناخته و مطابق داشته خود با آن به مجاهده و تربیت و اصلاح نفس خویش بپردازیم. هر قدر محاسبه ما دقیقتر باشد، مراقبت از خویش بهتر و قویتر خواهد بود.
پس طریق مرابطه را با دقّت تعقیب کنید تا که بتوانید به خود کنترلی دست یابید. این راهکار ارزشمند را در کتاب با عرشیان (شرح حال مرحوم سیّد احمد کربلایی رحمه الله) به تفصیل توضیح داده و به آن پرداختهایم تا که طالب آن، آن را مطالعه و به آن بپردازد.
خداوند را بر توفیقاتش شکر و سپاس میگویم.
--------------------------------------------------------------------------------
1. إسراء (17)، آیه21
منبع : سایت استاد اقاتهرانی